м. Кам’янець-Подільський. Будівля Подільської семінарії.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаХмельницкая областьКам'янець-Подільський
Описание

Духовна семінарія розташована в місті Кам'янець-Подільський. Вона є відомою пам'яткою архітектури. За час свого існування її приміщення використовували для розміщення театру, семінарії, училища, музею та картинної галереї. З цього будинку жителям міста з балкона був зачитаний указ про те, що землі Поділля приєднані до Російської імперії.

Будівництво духовної семінарії відбувалося в 1789-1790 роках. До 1793 року тут діяла греко-католицька семінарія. З 1793 року це будівля передали для потреб і зборів місцевого дворянства. У 1798 році будинок надали в оренду для театру Антона Зміївського. У 1805 році семінарію знову віддали в духовне відомство Подільської православної єпархії. Тут відновили приміщення, влаштували балкон, побудували оригінальний дах. Будинок став одним з корпусів Кам'янець-Подільській духовній семінарії. Тут навчалися відомі постаті: Анатолій Свидницький, Степан Руданський, Михайло Достоєвський, Микола Леонтович.


У 1865 році будівлю передали для духовного училища для чоловіків. У 1891 році будинок передали для археологічного товариства. У період 1914-1923 років тут розміщувався музей Подільського церковного суспільства. З 1928 до 1932 років будівля використовували як Палац піонерів. Після Другої світової війни в приміщеннях семінарії діяла фабрика «Червоний ткач». Реставрацію будинку провели в 1976-1982 роках. У 1982 році тут розмістили картинну галерею, яка входила до складу музею-заповідника міста Кам'янець-Подільський, яка діє до сих пір.


Будівля духовної семінарії є двоповерховим будинком, покритий зовні штукатуркою. Має прямокутну форму. Під першим поверхом розташований склепінчастий підвал. Усередині будівля має секційне планування. Зараз в будівлі знаходиться картинна галерея. В її експозиції показано твори живопису і скульптури 17-20 століть. Також тут знаходиться велика кількість ікон, які належали колись різних релігійних конфесій. Також діє кімната-музей Годованця і часто проводяться тематичні виставки.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
вул. П’ятницька, 11
Отчёты
Аватар пользователя vv
2 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу