м. Кам’янець-Подільський. Будинок Чарторийських.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +4 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaChmielnicki obwódКам'янець-Подільський
Opis

Початковий будинок був побудований не пізніше початку XVI ст. Від нього зберігся кам'яний підвал (7,5 на 4,5 м), перекритий коробовим склепінням, що знаходиться в північній частині будинку. В середині XVII ст. будинок був кам'яний, одноповерховий, на високому цоколі, з двосхилим щипцевим дахом, виходив на червону лінію забудови торцевим фасадом. В кінці XVII ст. був зруйнований в наземної частини, а в середині XVIII ст. відновлений і розширений. У період Другої світової війни пошкоджений. В процесі відновлювальних робіт реконструйований.

Архітектурний вигляд будинку характеризують риси бароко і елементи ренесансу. Кам'яний, прямокутний в плані, з прямокутним ризалітом перед західним фасадом, оштукатурений. Цоколь через ухил рельєфу - змінної висоти. Перед східним входом влаштовано невеликий відкритий ґанок. Під ґанком - вхід в підвальне приміщення. Основний об’єм перекритий чотирисхилим дахом, над ризалітом дах двосхилий. У плані споруда ділиться двома поперечними стінами на три частини, кожна з яких утворюють по два приміщення. У східній частині вони розділені коридором. Перекриття склепінні, в західній частині - по балках. Ризаліт на головному західному фасаді увінчаний фронтоном з круглим вікном. Вікна декоровані білокамінними лиштвами з характерними для періоду бароко виступами в верхніх кутах. Підвіконні карнизи вирішені в білому камені з профілюванням.

Східний вхід обрамлений білокам'яним порталом, верхня частина якого розвинена в висоту до карниза і перетворена в декоративну площину з рельєфним зображенням (останнє не зберіглося). Кути оброблені білокам'яними рустами. Карниз виконаний в камені і оштукатурений. В інтер'єрі споруди, біля східної стіни південно-західного приміщення, зберігся пишно декорований в барокових формах камін другої половини XVIII ст. Пам'ятник є зразком житлової забудови середини XVIII в. і відрізняється високохудожнім декоративним оздобленням. Пам’ятка архітектури.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
вул. Зарванська, 13
Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry