м. Кам’янець-Подільський. Будинок № 8 на Польському Ринку.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaChmielnicki obwódКам'янець-Подільський
Opis

Житловий вірменський будинок, XIV-XIX ст. Ділянка була створена у XIV ст. і виділена кам’яними межовими стінами. На зламі XIV-XV ст. частина ділянки була забудована. Це був одноповерховий мурований будинок з житловим склепінчастим приміщенням розміром приблизно 7 на 4 метри. Другий поверх був мансардним. Підвал, заглиблений на половину ярусу, виступав за лінію західного фасаду. Наприкінці XV і у XVI ст. будинок був добудований з півдня. Його протяжність у східному напрямку збільшилась до 15-20 метрів.

В кінці XVII ст. він був частково зруйнований, у 1735 році – відбудований. У XIX ст. отримав класицистичний декор у вигляді пілястр і профільованих фігурних наличників. В період другої світової війни будинок був пошкоджений, після війни відновлений. Західний фасад тинькований, вікна декоровані наличниками прямокутної форми. Мурований, триповерховий, прямокутний. В плані будинок зберіг структуру XVIII ст.: в південній частині наскрізні сіни, північну формує продольний ряд приміщень і сходова клітина.

 

На західному фасаді між першим і другим поверхами зберіглась вапнякова плита з  надписом «За дозволом у 1735 році знов зведена ця кам’яниця Сефером Ованесовичем». Будинок характеризує середньовічну забудову головної міської площі. На фасаді – меморіальна дошка з переліком відомих власників будинку. Пам’ятка архітектури.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Площа Польський Ринок, 8
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry